Свещарската гробница

21_06_2023

Тракийската гробница с кариатиди e без съмнение един от най-впечатляващите археологически обекти на територията на България. Открита по време на проучване в района на село Свещари през 1982 г., тя е обявена за паметник на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО през 1985 г.

Неотдавна приключи реставрацията на Свещарската гробница, чиято основна цел бе както възстановяване на археологическите останки, така и модификация на образователните дисплеи, подмяна на старата климатична инсталация и осъвременяване на осветителната система. Първоначалната концепция за осветлението е дело на Sutton Vane Associates, а след това проектът е адаптиран и осъществен от Light Factor. „Чрез иновативни решения, базирани на съвременни технологични разработки в областта на LED осветлението, създадохме светлинна сценография, която позволява на посетителите да се потопят в атмосферата на Свещарската гробница“, коментира Росен Йовчев, управител на Light Factor. „Освен че подменихме старите осветителни тела с LED прожектори от най-ново поколение, реализирахме светлинни сценарии, които кураторите на обекта лесно могат да контролират по време на туристическите обиколки чрез системата за управление DALI. За този проект избрахме да работим с продукти на iGuzzini Illuminazione – международен лидер в областта на архитектурното осветление.“

ИСТОРИЯ И АРХИТЕКТУРА

Свещарската гробница датира от първата половина на III век пр. н. е. и според експертите в нея са били положени останките на гетския владетел Дромихет и неговата съпруга. Постройката се състои от три помещения, покрити с полуцилиндрични сводове, и изградени от гладко обработени каменни блокове.

Следвайки духа на елинистическата архитектура, гробницата е богато украсена. Още на входа й, две колони с йонийски капители, увенчани с декоративен фриз, посрещат тържествено посетителите на обекта. Основната гробна камера разкрива незабравима композиция от десет кариатиди, чиито абстрактни пози напомнят на група опечалени, сякаш замръзнали в древен ритуален танц. Женските фигури са изсечени в мекия варовиков камък, а лицата, косите и дрехите им са били покрити с пигменти в охра, кафяво и червено, от които все още има следи две хилядолетия по-късно.

Върху задната стена на помещението, в полето под арката, е изрисувана сцена, представяща обожествяването на владетеля. В центъра на композицията са изобразени самият владетел и богиня, поднасяща му златен лавров венец. В процесията участват още четири женски фигури, носещи съдове и дарове, и двама оръженосци. Рисунката е само скицирана с черна креда, а фигурите на част от кариатидите са издялани грубо, което предполага, че владетелят, за когото е била предназначена гробницата, е починал внезапно и тя е трябвало да бъде завършена набързо. Това обаче не омаловажава нито красотата, нито историческата стойност на обекта. Над 50 000 туристи годишно посещават Свещари, за да се насладят на този забележителен паметник на тракийската култура.